Dnes sú datle čoraz viac oceňované pre ich viaceré zdravotné benefity. Toto lacné ovocie je bohaté na kalóriívlákninu a základné živiny, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na našu celkovú pohodu. V tomto článku preskúmame mnohé zdravotné výhody datlí a prečo si toto lacné ovocie zaslúži miesto vo vašom jedálničku.
Mimoriadne výživný zdroj
Datle bohaté na vitamíny a minerály sú považované za jedno z najvýživnejších druhov ovocia na svete. Porcia desiatich datlí poskytuje približne 265 kalórií, väčšinou vo forme prírodných cukrov. Datle sú tiež výborným zdrojom vlákniny, s takmer 7 gramami na porciu.
dôležité nutričné hodnoty datlí
Toto lacné ovocie je bohaté na niekoľko základných vitamínov a minerálov, vrátane:
draslík: Rozhodujúci minerál pre správne fungovanie srdca a reguláciu krvného tlaku.
horčík: Je tiež dôležitý pre zdravie srdca, ako aj pre fungovanie svalov a nervov.
Železo: Nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a transport kyslíka v tele.
Vitamín B6: Nevyhnutné pre tvorbu energie, syntézu DNA a funkciu nervového systému.
Datle a zdravie srdca
Vďaka bohatstvu draslíka a horčíka sú datle prospešné pre zdravie srdca. Mnohé štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia datlí môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Draslík pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele a regulovať krvný tlak, čo je nevyhnutné pre dobré zdravie srdca. Horčík na druhej strane zohráva kľúčovú úlohu pri uvoľňovaní krvných ciev, čím pomáha znižovať krvný tlak a predchádzať infarktom a iným problémom súvisiacim s tepnami.
Datle môžu tiež pomôcť znížiť zlý cholesterol
Niekoľko štúdií naznačilo, že konzumácia datlí môže pomôcť znížiť hladiny lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL), známeho aj ako „zlý“ cholesterol, a zároveň zvýšiť hladiny lipoproteínu s vysokou hustotou (HDL) alebo „zlého“ cholesterolu. dobrého“ cholesterolu. To môže mať priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie znížením rizika mŕtvice alebo aterosklerózy.
Výhody datlí na trávenie a kontrolu hmotnosti
Vláknina nachádzajúca sa v datliach hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia tráviaceho traktu a kontrole hmotnosti. Pravidelná konzumácia datlí môže pomôcť predchádzať zápche, podporiť pocit sýtosti a znížiť celkový príjem kalórií.
Lepšie stravovacie návyky vďaka datliam
Konzumácia datlí nás môže tiež povzbudiť, aby sme si osvojili lepšie stravovacie návyky. V skutočnosti môžu slúžiť ako prirodzená náhrada pridaných cukrov a nízkovýživových pochutín, poskytujúc okamžitý zdroj energie a zároveň prispievajú k dennému príjmu vlákniny, vitamínov a minerálov.
Použitie datlí pri varení
Datle sú všestrannou ingredienciou, ktorú možno ľahko zakomponovať do rôznych receptov, sladkých či slaných. Tu je niekoľko nápadov, ako pridať tieto výživné ovocie do vašej stravy:
Zdravé občerstvenie: Datle samotné alebo plnené orechmi, ako sú mandle alebo lieskové orechy, môžu byť rýchlym a výživným občerstvením. Chutné sú aj zmiešané s jogurtom alebo tvarohom.
V sladkých receptoch: Datle sa dajú použiť na prípravu chutných a výživných dezertov, ako sú datlové a orieškové energetické tyčinky, muffiny alebo koláče. Navyše ich dužinu možno použiť ako prírodnú náhradu cukru v receptoch na pečenie.
V slaných jedlách: Datle je možné pridávať do zeleninových jedál, šalátov alebo praženíc, aby dodali sladko-slaný nádych a dodali konzistenciu.
Minimálne nepriaznivé účinky
Niektorí sa môžu obávať prirodzeného obsahu cukru v datliach a obávajú sa, že môže mať negatívne efekty na ich zdraví. Je však nevyhnutné pochopiť, že cukry nachádzajúce sa v datliach sa líšia od pridaných cukrov, ktoré sú vo všeobecnosti spojené so zvýšeným rizikom cukrovky 2. typu a priberaním na váhe. Okrem toho sú ich účinky zmiernené prítomnosťou vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru a zabraňuje vrcholom hladiny cukru v krvi. Datle sa však odporúča konzumovať s mierou a zaradiť ich do vyváženého jedálnička.
Dátumy hrajú u nás úžasnú rolu zdravie a predstavujú lacné ovocie prospešné pre naše blaho. Ich pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu zdraviu srdca a trávenia a pomôcť pri kontrole hmotnosti. Neváhajte teda zaradiť toto chutné a výživné ovocie do svojho jedálnička.