Mliečne výrobky, ako je mlieko, syry a jogurty, sa už dlho považujú za nevyhnutnú súčasť vyváženej stravy. Čoraz viac ľudí sa však rozhoduje obmedziť alebo úplne vylúčiť tieto produkty zo svojho jedálnička z rôznych dôvodov, ako sú alergie, intolerancie alebo pre podporu zdravšieho životného štýlu. Či už ide o osobnú voľbu alebo lekársku nevyhnutnosť, je zaujímavé poznať zmeny, ktoré môžu nastať v tele, keď prestanete konzumovať mliečne výrobky.
Zlepšené trávenie a zníženie nadúvania
U niektorých ľudí môže konzumácia mliečnych výrobkov viesť k tráviacim problémom, ako je nadúvanie, plynatosť alebo dokonca hnačka. Naozaj, viac ako 70 % svetovej populácie má v skutočnosti intoleranciu laktózy, čo je cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v mliečnych výrobkoch. Prerušením jeho konzumácie môžu tieto tráviace problémy postupne vymiznúť, čo umožní lepšie vstrebávanie živín črevom a lepší brušný komfort.
Znížená bolesť kĺbov
Niektoré štúdie ukázali, že nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov môže byť spojené so zápalom, a teda s výskytom bolesti kĺbov. Mliečne výrobky totiž obsahujú kyselinu arachidónovú, mastnú kyselinu, ktorá môže podporovať zápaly v tele. Zastavenie ich konzumácie by teda mohlo pomôcť prirodzene znížiť tento zápal a zmierniť bolesť.
Zlepšené zdravie pokožky
Existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a výskytom niektorých kožných problémov, ako je akné. Tieto štúdie to naznačujú hormóny nachádzajúce sa v mliečnych výrobkoch by mohli stimulovať tvorbu kožného mazu, čím sa pokožka stáva mastnejšou a náchylnejšou na tvorbu pupienkov. Vylúčením mliečnych výrobkov môžete vidieť zlepšenie stavu pokožky a zníženie problémov s akné.
Nahradenie mliečnych výrobkov rastlinnými alternatívami
Na kompenzáciu absencie mliečnych výrobkov v strave je dôležité obrátiť sa na rastlinné alternatívy bohaté na živiny. Môžu to byť napríklad rastlinné mlieka (mandľové, sójové, ovsené atď.), rastlinné jogurty alebo dokonca rastlinné syry. výborným zdrojom vápnikabielkoviny a vitamíny nevyhnutné pre naše telo. Prijatím týchto alternatív sa nielenže vyhneme možným nepriaznivým vplyvom mliečnych výrobkov na náš organizmus, ale profitujeme aj z výhod spojených so stravou bohatou na zeleninu a celozrnné výrobky.
Možné riziká zastavenia mlieka a mliečnych výrobkov
Aj keď odvykanie od mliečnych výrobkov môže mať za následok určité zdravotné výhody, je dôležité si uvedomiť, že môžu existovať aj určité nevýhody. Hlavné riziko sa týka znížený príjem vápnika, ktorý je nevyhnutný pre pevnosť kostí, zrážanlivosť krvi a fungovanie nervového systému. Tomuto nedostatku sa však dá predísť tak, že zabezpečíte dostatok rastlinných zdrojov vápnika, ako je zelená listová zelenina, sušené ovocie, tofu alebo dokonca rastlinné nápoje obohatené vápnikom.
Možná strata hmotnosti po vysadení mliečnych výrobkov
Niektorí ľudia si môžu všimnúť a strata váhy po znížení alebo vylúčení ich konzumácie mliečnych výrobkov. Je to preto, že vo všeobecnosti obsahujú extra tuk a kalórie, najmä ak sú konzumované v nadmernom množstve. Na druhej strane je nevyhnutné nenahrádzať mliečne výrobky inými potravinami bohatými na nasýtené tuky alebo pridané cukry, aby ste si zachovali kardiovaskulárne zdravie a zabránili priberaniu.
Hormonálna rovnováha a plodnosť
Hormóny nachádzajúce sa v mliečnych výrobkoch by tiež mohli mať vplyv na hormonálnu rovnováhu a plodnosť, ako u žien, tak aj u mužov. Štúdie preukázali súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a vyššími hladinami ženských hormónov, čo by mohlo potenciálne ovplyvniť menštruačný cyklus a kvalitu vajec. U mužov existuje tiež súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a progresívnym poklesom počtu spermií.
Účinky vynechania mliečnych výrobkov na naše telo sa môžu líšiť v závislosti od jednotlivca a od toho, ako každý na tieto výrobky reaguje. Pre mnohých tieto zmeny vedú k zlepšeniu trávenia, pokožky a kĺbov, ako aj k lepšej hormonálnej rovnováhe. Je však dôležité zabezpečiť, aby ste uspokojili svoje nutričné potreby konzumáciou pestrej stravy bohatej na základné živiny. Pred rozhodnutím o vylúčení alebo výraznom obmedzení konzumácie mliečnych výrobkov sa tiež odporúča poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom.